A Metallica és az afgán országos zenei intézet kapja idén a svéd Polar zenei díjat.

"Wagner és Csajkovszkij óta senki sem alkotott zenét, ami annyira fizikális és dühös, mégis megközelíthető lenne. Virtuóz játékuk, rendkívül gyors tempójuk olyan magaslatokba repítette a rockot, mint addig senki más" – szól az indoklás, miért a Metallica kapta az ABBA-menedzsere, Stig Anderson által 1989-ben alapított díjat, amelyet 1992-ben adtak át először. A Polar-díjat a zenei Nobel-díjként emlegetik.

"Kiváló társaságba került az együttes az elismeréssel, mely nagyszerű megerősítése mindannak, amit az elmúlt 35 évben tettünk. Ugyanakkor erőnk teljében érezzük magunkat, sok jó év áll előttünk" - reagált a hírre Lars Ulrich, a Metalica dobosa.

A Kaliforniában alakult együttes a világ egyik leghíresebb rockzenekara, több mint 125 millió albumot adott el fennállása óta.
A klasszikus zenészeknek járó Polar-díjat az Afgán Nemzeti Zenei Intézetnek és alapítójának, AhmadSzarmasztnak ítélték oda. Az intézet árvák, utcán dolgozó gyerekek és fiatal lányok zenei képzését támogatja, ami a tálibok idején tiltott volt.
A díjátadóra júniusban Stockholmban kerül sor. Az elismerés mellé egymillió koronás, mintegy 31,5 millió forintnak megfelelő pénzjutalom is jár, amelyet a Metallica tagjai máris jótékony célra ajánlottak fel.

MTI