SLÁGER FM

Milorad Krstić rendezésében vászonra vitt Ruben Brant, a gyűjtő című egész estés magyar akció-thriller valódi összművészeti talentum az animációs filmek között!

Milorad Krstić  a szerb származású, de 1989 óta Magyarországon élő és dolgozó festő- képző- és animációs művész rendezésében elkészült egészestés magyar animációs film igazi páratlan alkotás. Hiszen a képi világa és az alakok szürreális ábrázolása alapján akár Picasso munkája is lehetne, ehhez társul egy igazán akció dús, fordulatos történet, mely műkincstolvajok páratlan világával párosul.

A művészet olykor veszélyesebb, mint az élet... Különös rablássorozat rázza meg a világ leghíresebb múzeumait: egy rejtélyes bűnbanda egymás után szerzi meg a legértékesebb képeket. Hiába minden óvintézkedés, semmi sem akadályozhatja meg a Gyűjtőt (Kamarás Iván) és csapatát az újabb festmények ellopásában, a rendőrség pedig tehetetlen. Csupán Kowalski (Makranczi Zalán), a washingtoni magánnyomozó veszi észre, hogy mi a közös az ellopott műtárgyakban, de veszélybe kerül az élete, amikor beleszeret a rablóbanda femme fatale-jába, Mimibe (Hámori Gabriella). A pánikba esett biztosítótársaságok százmillió dollár jutalmat ajánlanak a nyomravezetőnek, ezt hallva pedig az alvilág is bekapcsolódik a macska-egér játékba, mindent elsöprő lavinát indítva el.

Ruben Brant-et viszont nem a kapzsiság hajtja, hanem az a vágy, hogy megszabaduljon rémálmaitól, melyekben a műalkotások szereplői támadnak rá. Így csapata 13 festményt rabol el a világ legnagyobb múzeumaiból és magángyűjteményeiből. Minden nap újabb helyszíneken támadnak, sorra kerül a Louvre, az Uffizi, az Ermitázs és Szépművészeti Múzeum is. 

A képi világon és a sztorin túl érdemes még kiemelni a film zenéjét, melyet Cári Tibor állított össze, és az adja az érdekességét, hogy számtalan zenei stílusból válogat, egészen a sanzonoktól, a pop jazzen át a népzenéig. 

Bátran ajánljuk mindenkinek aki nem riad meg az egzotikus képi világtól és azoknak is akik rajonganak a tolvajfilmek fordulatos sztorijaiért. 2018. augusztusi locarnói bemutatója óta folyamatosan pozitív visszhang követi a filmet, és szakmai lapok az Oscaron is esélyesként emlegetik.