SLÁGER FM

Világrekord áron - 74 500 euróért (24 millió forint) - kelt el Yves Saint-Laurent néhai francia divattervező és élettársa, Pierre Bergé üzletember Jaguar MK II típusú egyik utolsó gépkocsija egy lyoni árverésen - közölte hétfőn az Osenat árverési ház.

Az árverésre került autóritkaságok között szereplő, 1963-ban gyártott autó értékét 30 ezer euróra (9,65 millió forint) becsülték. Ez az első eset, hogy egy eredeti zöld színű Jaguar MK II 3,8 modell ilyen magas áron kelt el.

Egy Mercedes-Benz 450 SEL 6,9, 1977-ben gyártott autó, amelyet Saint Laurent és Bergé Deauville-ben és Tangerben használt, 44 500 eurós áron (14 millió forint), a becsült ár kétszereséért talált vevőre.

November elején Pierre Bergé műgyűjteménye 27,5 millió eurós áron (8,8 milliárd forint) kelt el. A Sothebys katalógusában szereplő 975 tétel némelyike a becsült ár négyszereséért talált új gazdára.

A 2017. szeptember 8-án 86 éves korában elhunyt üzletembernek, kora egyik legnagyobb műgyűjtőjének négy otthona is volt: egy párizsi magánpalota, egy normandiai üdülő, egy udvarház Saint-Rémy-de-Provence-ben és a Mabruka villa Tangerben.

Az árverésen összegyűjtött pénz egy részét a Pierre Bergé-Yves Saint Laurent alapítvány, illetve a marrákesi Majorelle Kert Alapítvány kapja.

2009-ben Pierre Bergé árverésre bocsátotta Yves Saint Laurent-nal ötven éven át gyűjtött magángyűjteményét. Az évszázad árverése több mint 373 millió euró (120 milliárd forint) bevétellel zárt.

A Sothebys december 14-én Párizsban tartja a tavaly szeptemberben elhunyt Pierre Bergé személyes könyvtárának árverését, amelyekben 15-21. századi kéziratok és könyvek találhatók.

MTI