SLÁGER FM

A filmtörténet egyik legjelentősebb darabja került elő Kölnben: egy 1896-ból származó tekercsen látható az első olyan filmrészlet, amelyet három kameraállásból vettek fel - közölte Hermann Rheindorf kölni filmes.

A tekercs egy francia gyűjteményből került elő.

A 19. századi Kölnt bemutató filmjeleneteken többek között látható az akkoriban a Rajnán átvezető pontonhíd, amelyet néhány percenként nyitottak meg a hajóforgalom előtt. A most felfedezett filmrészleten egy áthaladó lapátkerekű gőzös látható.

"Valamilyen okból akkoriban nem került a moziba" - mondta Rheindorf. Az ő kutatásai révén került elő a filmtekercs, amelyet aztán a francia nemzeti archívumban restauráltak.

Köln a film születésének napjaiban fontos szereppel bírt, ami főként Ludwig Stollwerck csokoládégyárosnak (1857-1922) volt köszönhető. Az ő megbízásából készültek 1896-ban az első kölni filmjelenetek. Arról is gondoskodott, hogy a film francia úttörői, a Lumiére fivérek 1896 áprilisában Kölnben tartsák első nyilvános németországi mozibemutatójukat.

Stollwerck abban reménykedett, hogy rövidfilmeket tudnak bemutatni édességautomatákban, ami révén még több csokoládét tudnak eladni.

MTI