TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Ron Howard Oscar-díjas amerikai filmrendező dokumentumfilmet készít a tavaly erdőtűzben porrá égett észak-kaliforniai Pardise város újjáépítésének kísérletéről.

A projekt a Sierra Nevada hegység lábainál elterülő városra összpontosít, amely 2018 novemberében szinte teljesen megsemmisült a térségben napokon át tomboló erdőtűzben - közölte a National Geographic Documentary Films.

A Rebuilding Paradise munkacímmel készülő filmről Howard a csütörtökön kezdődött Sundance Filmfesztiválon elmondta, hogy rokonai élnek a térségben és megragadták őt a tragédia általános emberi tapasztalatai. A film követni fogja a 26 ezres Paradise lakóit, első segítőiket és az önkénteseket, akik segítenek a városka újjáépítésében egy éven át.

Az erdőtüzek tekintetében 2018 volt az egyik legsúlyosabb az Egyesült Államok legnépesebb államában, Kaliforniában több tűzvész pusztított, de a novemberi volt a legsúlyosabb közülük. A tűzvész legalább 86 halálos áldozatot követelt, és mintegy 500 embert eltűntként tartanak nyilván.

A 26 ezer lakosú Paradise szinte teljesen megsemmisült, lakóházak, iskolák, bevásárlóközpontok, éttermek és idősotthonok égtek le teljesen. A város elpusztult, minden megsemmisült. Nem sok dolog maradt épen - közölte novemberben Scott MacLean, a kaliforniai erdőgazdálkodás és tűzvédelmi hivatal szóvivője. A tűz szerinte olyan gyorsan terjedt és terebélyesedett, hogy sokak nem tudtak elmenekülni. Meg nem határozott számú civil és tűzoltó sérült meg, de napokba telik, míg tisztázzák, hogy vannak-e halálos áldozatok is - mondta MacLean.

Paradise hegygerincen fekszik, és mivel kevés út vezet ki onnan, a menekülési lehetőségek is korlátozottak voltak.

Ron Howard az Egy csodálatos elme című filmjéért 2002-ben elnyerte a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat, tavaly bemutatott Solo - Egy Star Wars-története című filmjét kedden Oscar-díjra jelölték a vizuális effektusok kategóriában.

MTI