SLÁGER FM

M. Night Shyamalan a Széttörve, a Hatodik érzék és a Jelek rendezője visszatért a színre és letarolta a szuperhősök piacát.

Új Üveg című produkcióját már két éve várjuk, mert jó ideje beharangozták a trailerrel a tartalmát.

Három korábbi hősét vonultatja fel Shyamalan, a misztikus és szuperszonikus thrillerek porondmestere: Bruce Willist, A sebezhetetlenből, James McAvoy-t a Széttörvéből, és szintén A sebezhetetlenből Samuel L. Jacksont. Mind a három szereplő brillírozik a szerepben.

Az Üveg tulajdonképpen Shyamalannak A sebezhetetlen (2000) és a Széttörve (2016) c. filmjeinek a folytatása, ugyanis a Széttörve végén a 24 személyiséggel rendelkező James McAvoy-nál nyitva lett hagyva a történet.

Az Üvegben megoldás nyílik mindarra, amit Shyamalan keresett, A sebezhetetlen és a Széttörve megoldás fúziója, de már kevésbé rémisztgetős, inkább egyfajta intelligens szuperhős mozi. Bár kicsit gondolkodós film, mégsem kiszámítható: a történet vége meglepi a nézőt, és a szuperhősök iránt rajongókat.

A szuperhős és Marvell rajongóknak egyaránt ajánlom. M. Night Shyamalan-ban az a csodálatos, hogy folyamatosan tud újat mutatni a rajongóknak azzal, hogy nem egyenletes a teljesítménye: néha néha olyan buktákat rendez mint A Falu, vagy mint a The Happening c. filmek vagy zseniális kézjegyet tesz le, mint ez a film is. Képi világában különös misztikus alkotás, speciális superhero mozi, nem véletlenül tarol a világ mozipénztárainál hetek óta.

Értékelés: 10/7,8

Baska Balázs vendégíró