TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Május 24-én lesz hetvenéves Jim Broadbent, az egyik legsokoldalúbb brit karakterszínész. Nevét Oscar-díja ellenére kevesebben ismerik, mint arcát: ő volt egyebek között Bridget Jones apja a nagysikerű filmsorozatban, a Meryl Streep által alakított Vaslady, Margaret Thatcher filmbéli férje, játszott több Harry Potter-filmben, a Trónok harca televíziós sorozatban, pályája csúcsára 2002-ben az Iris című életrajzi drámával ért fel. Az MTVA Sajtóadatbankjának portréja:

Az angliai Lincolnban született egy bútorkészítő apa és egy szobrász anya gyermekeként.

Szülei amatőr színészek voltak, társulatuk számára egy valamikori metodista templomot alakítottak át színházzá - ezt haláluk után Broadbent Színháznak nevezték el. Jim négyévesen, Ibsen Nórájában lépett először a színpadra. 1972-ben szerezte meg színészi diplomáját, és hamarosan a Royal National Theatre, majd a Royal Shakespeare Company szerződtette. 1977-ben egy tévés sci-fi sorozat tette ismertté, a filmvásznon a következő évben A kiáltás című thrillerben debütált. Filmes karrierjét az egykori Monty Python csoportnak köszönheti: szerepelt Terry Gilliam Időbanditák című kalandfilmjében, a különleges hangulatú Brazil című szatírában és a Terry Jones által rendezett Erik, a viking című vérbő komédiában. 1991-ben Mike Leigh rá osztotta Az élet oly édes című vígjáték főszerepét, ebben egy önálló üzletről álmodozó konyhafőnököt játszott.

Sokoldalú jellemábrázoló tehetségét a legkülönfélébb műfajokban bizonyította: feltűnt drámában (a Síró játékban Neil Jordan, A titkos ügynökben Christopher Hampton instruálta), vígjátékban (a Woody Allen által rendezett Lövések a Broadwayn című alkotásban), családi komédiában (Csenő manók), thrillerben (a Bille August rendezte A hó hatalmában), a fasizálódó Európába áthelyezett, Ian McKellen címszereplésével készült III. Richárd című Shakespeare-drámában Buckhingam hercege volt. 2000-ben a velencei filmfesztiválon a legjobb férfi szereplő díjával jutalmazták a Mike Leigh rendezte Tingli-tangli című zenés filmért, amelyben a Gilbert-Sullivan-szerzőpárosból William Schwenck Gilbertet keltette életre.

Az igazi áttörést a 2001-es év jelentette, amikor három filmet forgatott, és mindet rendkívül kedvezően fogadták. A legnagyobb közönségsikert az első Bridget Jones-filmben (Bridget Jones naplója) aratta, ebben és a következő két folytatásban is a címszereplő szingli szerethető, kétbalkezes apját formálta meg. A híres párizsi mulató, a Moulin Rouge kulisszái között játszódó musicalben a mulató tulajdonosát játszotta, és kiérdemelte a brit filmakadémia BAFTA-díját. A szakma csúcsára az Iris - Egy csodálatos elme című életrajzi drámában ért fel, amelyben az Alzheimer-kórban szenvedő írónő odaadó és önfeláldozó férjét alakította (már csak azért is hitelesen, mert saját édesanyja is ebben a betegségben szenvedett). Teljesítményét Golden Globe- és Oscar-díjjal jutalmazták, és azon kevés színészek egyike lett, akit az amerikai filmakadémia még élő személy megformálásáért ismert el. Érdekesség, hogy mindhárom film női főszereplőjét - Renée Zellwegert, Judi Denchet és Nicole Kidmant - Oscar-díjra jelölték abban az évben.

Ezután forgatott többek közt Martin Scorsesevel (New York bandái), a Verne-klasszikust feldolgozó 80 nap alatt a Föld körül című kalandfilmben Lord Kelvin volt. Feltűnt a Narnia krónikái című fantasy-ben, a Steven Spielberg rendezte Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című kalandfilmben, és két Harry Potter-filmben is ő volt a varázsló-tanoncok bájitaltanára, Horatius Lumpsluck. 2004-ben egy kisebb szerepet kapott Mike Leigh Vera Drake című drámájában, amely az ötvenes évek Angliájában játszódik és a titokban végzett terhességmegszakítás témáját állítja a középpontba. 2010-ben újra a rendezővel dolgozott, a Még egy év egy hatvanas éveiben járó házaspár egy évét mutatta be. 2011-ben A Vaslady című filmben Margaret Thatcher egykori brit miniszterelnök férjét játszotta el, az alakításával Oscar-díjat kiérdemlő Meryl Streep partnereként.

A sokoldalú színész szívesen kölcsönzi hangját gyerekek számára készült animációs filmekhez, 2004-ben Grammy-díjra is jelölték a Micimackó hangoskönyvváltozatáért. Az utóbbi években készült filmjei közül emlékezetes a három Oscar-díjra jelölt Brooklyn, több thrillert is forgatott, és szerepet vállalt a Paddington című családi vígjáték mindkét részében. Egyik legutóbbi munkája az Emmy-díjas Trónok harca televíziós fantasy-sorozat hetedik évada, illetve a BBC Lear király-feldolgozása. Filmes munkái mellett hazájában több reklámszerepet is vállalt. Tavaly a színpadra is visszatért, az egyik londoni színházban Martin MacDonagh új színdarabjában a dán meseírót, Hans Christian Andersent formálta meg.

Broadbent számos kitüntetése mellett 2007-ben megkapta az Emmy-díjat, gyűjteménye 2008-ban a Longford című történelmi tévésorozat címszerepéért újabb Golden Globe- és BAFTA-díjjal gazdagodott. 2002-ben visszautasította a Brit Birodalom Tisztje (OBE) kitüntetést.

Forrás: MTI.hu
Fotó: facebook.com/Jim-Broadbent