TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Peter Handke osztrák író kiadója, a Suhrkamp Verlag 24 oldalas angol nyelvű dokumentumot állított össze. Az írás a kiadó szerint segít értelmezni az író állásfoglalását a jugoszláv háborúról az irodalmi Nobel-díj odaítéléséről kirobbant vitában.

Az anyagot a kiadó "a szerte a világon lévő partnerei számára állította össze" - közölte a Suhrkamp.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lap közlése szerint az írást angolul fogalmazták meg, "elsősorban azon országok számára, ahol a legtöbb elferdített vagy részben hamis, Peter Handkétól +származó+ idézet megjelent. Ezek között vannak olyanok is, ahol egyáltalán nem olvashatóak Handke szövegei, mivel az adott nyelvre (még) nincsenek lefordítva az érintett szövegek".

Az író 38 kijelentését mutatják be és magyarázzák a dokumentumban. A kiadó szerint az ismétlődő idézeteket gyakran erősen lerövidítik és kiragadják a kontextusból. "A vádak szavahihetőségének megvizsgálásában meg kell valósítani azt, amit Handke mindig kér: a teljes írás tanulmányozását. Csak akkor lehet eldönteni, hogy a Suhrkamp Verlag anyaga hőstettekről vagy gaztettekről szóló írásként kerülhet-e be az irodalomtörténetbe" - olvasható a német lapban.

Handke 1999-ben került éles támadások kereszttüzébe, amikor ellenezte és később is élesen bírálta, hogy a NATO légicsapás-sorozatot indított Jugoszlávia ellen, hogy ezzel vessen véget Slobodan Milosevic elnök koszovói albánok elleni erőszakkampányának. Handke 2006-ban beszédet is mondott Milosevic temetésén. Az osztrák író azzal is felháborodást keltett, hogy kijelentette, nem tartja népirtásnak a srebrenicai mészárlást, amikor az 1992-1995-ös boszniai háborúban a boszniai szerbek több mint nyolcezer férfit és fiút gyilkoltak meg, és szerinte Szarajevó ostromakor sem a szerbek gyilkoltak, hanem a bosnyákok, hogy a szerbekre foghassák a gaztetteket, és indokot szolgáltathassanak a nemzetközi közösség közbelépésére.

Ezért Peter Handke irodalmi Nobel-díjának visszavonását követelte számos háborús veteránokat és túlélőket tömörítő szervezet képviselője kedden a szarajevói svéd nagykövetség épülete előtt.

A Svéd Akadémia október elején jelentette be, hogy a 2019. évi irodalmi Nobel-díjat Peter Handke osztrák írónak ítélte oda.Forrás: MTI
Fotó: pexels.com