TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Február 13-án hetvenéves Peter Gabriel, a Genesis együttes első énekese, aki szólóban is mindent elért, amit ebben a szakmában el lehet. Az MTVA Sajtóadatbankjának anyaga:

Apja elektromérnök volt, zongorázni kiskorától zenekedvelő édesanyjától tanult. Zenei téren hatással volt rá a rock, a Beatles, a soul és az akkor divatos pszichedelikus zene, de a klasszikus muzsika is. A Genesist középiskolai diáktársaival alakította 1967-ben, kezdetben dobolt, aztán előrukkolt énekessé, alkalmanként fuvolán is játszott. Az együttes gyorsan ismert lett, nem kis részben énekesük hangsúlyos színpadi jelenléte miatt. Gabriel kifestett arccal, rémítő jelmezekben állt a közönség elé, előadásában az avantgárd és a törzsi mitológia elemeit vegyítette. Ő kezdte a "tömegszörföt" (stage diving) is, olykor háttal a közönségbe dőlt és kézről kézre adatta magát. A Genesis első korszakának csúcsát az 1974-es The Lamb Lies Down On The Broadway című dupla koncept-album jelentette, amellyel a legnagyobbak közé emelkedtek. Gabriel azonban az 1975-ös turné után bejelentette távozását, okai részben művésziek voltak (szerinte hangzásuk mindig ugyanolyan volt és a többiek a kereskedelmi sikert hajszolták - amiben volt igazság), részben több időt akart családjának szentelni.

A későbbiekben üzletileg talán a Genesis lett a sikeresebb, művészileg viszont mindenféleképpen ő. A szakma első négy albumát zseniálisnak minősítette, a sorban következő So pedig már a közönség tetszését is elnyerte. Nem csoda, hiszen olyan slágerek szóltak rajta, mint a Solsbury Hill, a Biko, a Don not Give Up, a Big Time. Ezekhez videoklipek is készültek, az animációt és az élő felvételeket kombináló Sledgehammer áttörést jelentett, azelőtt és azóta is példátlan módon kilenc MTV-díjat kapott, és ma is minden idők legjobb zenei videói közé számít. Gabriel első négy lemeze címet sem kapott, a negyediket azonban kiadója utasítására Amerikában címmel forgalmazták - az énekes azután a lehető legrövidebb szavakat választja, a So után az Us és az Up következett, slágerválogatása a Hit címet kapta.

Az Up után nyolc évvel, 2010-ben jelentkezett újra stúdióalbummal, a zongorára és vonósokra hangszerelt Scratch My Back különlegessége, hogy sem dob, sem gitár, sem elektromos hangszer nem hallható rajta. Gabriel részben kortársai - David Bowie, Paul Simon, Neil Young, Lou Reed - szerzeményeit dolgozta fel, részben a fiatalabb generáció - Radiohead, Arcade Fire, Bon Iver, Regina Spektor - dalterméséből válogatott. (Ő azt remélte, ezzel egy időben kiadhatja azt a lemezt is, amelyen zenésztársai az ő dalait éneklik, de a projekt csak 2013-ra valósult meg And I will Scratch Yours címmel.) 2011-ben, folytatva az előző évi album vonalát, saját korábbi dalait értelmezte újra a New Blood című korongon.

2012-ben a So megjelenésének 25. évfordulóján jubileumi turnéra indult Back To Front - So Live címmel. 2014-ben Budapesten is fellépett a Papp László Sportarénában, 2016-ban Kő, papír, olló címmel Stinggel tartott koncertsorozatot észak-amerikai és kanadai megállókkal.

Sikeresen kirándult a filmzenék világába is, olyan teljesen más műfajú mozikhoz írt zenét, mint az Alan Parker által rendezett Madárka, a világszerte botrányt kavart Jézus Krisztus utolsó megkísértése, a Babe és a Wall-E. Ennek betétdalát az Oscar-gálán nem volt hajlandó előadni, mikor megtudta, hogy csak 65 másodpercig lehetne színpadon, 2016-ban Oliver Stone Snowden című filmjéhez írta a The Veil című dalt.

Peter Gabriel állandóan kísérletezik, minden dalának több tucat változatából választja ki az igazit. Oroszlánrésze volt a világzene felfedezésében, a WOMAD fesztiválok megrendezésében, kiadója, a Real World konokul bombázza a piacot egzotikus népzenéivel. Saját dalaiban is szívesen és hatásosan alkalmaz indián vagy afrikai zenét, ipari zajokat. Élőben tökéletesen megtervezett és precízen kivitelezett, látványos előadással kápráztatja el a közönséget, a fellépéseiről készült lemezek, DVD-k különleges élményt jelentenek.

Kreativitása nem ismer határt, 2000-ben ő komponálta az akkor megnyílt londoni Millenium Dome multimédia-show műsorának zenéjét, ez Ovo címmel jelent meg lemezen, ő alapította az egyik első internetes letöltési szolgáltatást. A Grammy-díjat hatszor kapta meg, a Rock Dicsőségcsarnokába 2010-ben a Genesis tagjaként, 2014-ben saját jogán is beválasztották.

Az énekes az egyik legpolitikusabb zenész, az emberi jogok elkötelezett harcosa. 1988-ban az Amnesty International világturnéjával Magyarországon is fellépett, ott volt a Live Aiden és a Nelson Mandela tiszteletére rendezett koncerten is. Nyíltan állást foglal a legkényesebb kérdésekben is, támogatja a szíriai háború áldozatainak megsegítésére irányuló küzdelmet, a hongkongi demokráciapárti tiltakozókat, a palesztin-izraeli konfliktus kérdésében a kétállami megoldást.

Kétszer nősült, idősebb lánya filmes, ő rendezte apja két koncert DVD-jét, a másik együttesében énekel, második feleségétől két fia született.Forrás: MTI
Fotó: pexels.com