TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Az amerikai képviselőház megszavazta az új törvényt, amely a Smithsonian múzeumi hálózaton belül létrehozza az amerikai nők történetének szentelt múzeumot.

A képviselőház 374:37 arányban fogadta el az új múzeum tervét. Mint a törvény mellett kiálló képviselők elmondták: a múzeum az Amerikát formáló nőket mutatja be, akiknek példája a férfiakat és nőket is inspirálja.

"Az országnak meg kell ismernie a történelemformáló nőket. Alapítása óta támogatták az Egyesült Államokat a nők, bár teljesítményüket nem mindig ismerték el" - hangsúlyozta Eleanor Holmes Newton washingtoni képviselő.

Linda St. Thomas, a Smithsonian szóvivője emlékeztetett arra, hogy a múzeumhálózat különböző kiállításain már foglalkoztak a nők által elért eredményekkel. Az új múzeumban természetesen összegyűjtik a már meglévő anyagokat, hogy együtt mutathassák be azokat, továbbfejlesztik a gyűjteményt és önálló programokat is szerveznek.

A szenátus még idén szavaz majd a törvénytervezetről. A múzeum megnyitásáig azonban még hosszú évek telhetnek el. Az Afrikai Amerikai Múzeum létrehozásáról szóló törvényt 2003-ban fogadták el, de a múzeum csak 2016-ban nyílt meg.

St. Thomas elmondta: ha a szenátus is megszavazza a törvényt, elkezdhetnek a finanszírozás kérdésivel foglalkozni. Reményei szerint a kormány és a magánbefektetők 50-50 százalékos arányban vesznek részt a múzeum megalapításában.

A kongresszusi költségvetési iroda szerint a 32 ezer négyzetméteres múzeum megépítése 375 millió dollárba (117 milliárd forintba) kerül. A 37 ezer négyzetméteres Afrikai Amerikai Múzeum annak idején 540 millió dollárba került, és azt is fele-fele arányban finanszírozta a kormányzat és a magánszféra.Forrás: MTI
Fotó: pexels.com