TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Online elérhető a világ legrégibb, még mindig létező napilapja, a Wiennerisches Diarium. A lapot, mely ma már Wiener Zeitung néven jelenik meg, 1703. augusztus 8-án adták ki először. Az Osztrák Tudományos Akadémia (ÖAW) kutatói 2017-ben kezdték meg digitalizálását. Időközben a 18. századi kiadvány több mint 300 lapszámát rögzítették és tették online kereshetővé.

A 18. században összesen mintegy tízezer lapszám jelent meg, melyek közül Claudia Resch és Anna Mader-Kratky, az ÖAW szakértői vezetésével 300 lapszámot nemcsak digitalizáltak, hanem tudományos szempontból is elemeztek, feldolgoztak. Az eredmény - mintegy hatezer oldalon nagyjából hárommillió szó - a Digitarium nevet viselő webes applikáción ingyenesen elérhető. Ott a kiadványokban az érdeklődők események, emberek és helyszínek alapján is indíthatnak kereséseket. A digitalizált szövegek pontossága a kutatók szerint nagyon magas, 99,7 százalékos, mivel a tartalmakat nem a hagyományos optikai jelfelismerő módszerrel rögzítették, hanem tanulásra képes szoftverrel, melyet az emberi szemet utánozva, sok korrekciós folyamatra megtanítva fejlesztettek ki.

A tudósok a 300 lapszám kiválasztásával a szoftver minőségét akarták felmérni, a többi lapszám digitalizálásáról a továbbiakban döntenek. A kutatók számára azonban ennek a nem teljes szöveggyűjteménynek is van haszna: elemezhető, hogyan változott az idők során a német nyelv és stílus a 18. században - fejtette ki Resch.Forrás: MTI
Fotó: pexels.com