SLÁGER FM

Nyilvános teknősmérést tartottak a Fővárosi Állat- és Növénykertben a teknősök világnapja alkalmából. A városligeti intézmény legnagyobb termetű teknőse 53 kilogrammosnak bizonyult.

A teknősök világnapja eredetileg az 1990-ben alapított American Tortoise Rescue teknősmentő szervezet kezdeményezése. Ennek nyomán 2000 óta minden május 23-án megtartják a teknősök világnapját azzal a céllal, hogy felhívják a széles nyilvánosság figyelmét erre az érdekes és változatos állatcsoportra, illetve azokra a veszélyekre, amelyek a teknősök fennmaradását veszélyeztetik. Bár az óriásteknősök szervezett vadászata ma már a múlté, az orvvadászat és az illegális befogás ma is sok fajt veszélyeztet, különösen a délkelet-ázsiai térségben. Emellett a vizek szennyezése, az adott területen nem őshonos fajok ember által történő behurcolása és betelepítése, de még a tengerpartok fényszennyezése is befolyásolja az egyes teknősfajok fennmaradását.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben, ahol az ismert mintegy háromszázötven teknősfajból harmincat láthat a nagyközönség, a világnap alkalmából nyilvános teknősmérést tartottak. A hat aldabrai óriásteknős közül a legnagyobbat tették mérlegre, hogy a testtömegét pontosan megállapítsák. Erre nemcsak azért volt szükség, hogy nyomon követhessék a még mindig növésben lévő állatok gyarapodását, hanem azért is, hogy pontosan lehessen válaszolni a látogatók kérdésére, amikor az iránt érdeklődnek, hogy milyen súlyúak ezek az állatok.

A mérés nem volt egyszerű, mert az állat csak rövid ideig maradt mozdulatlan a mérleg teherfelvevő felületén. Ám végül sikerült megállapítani, hogy az állatkert legnagyobb teknőse 53 kg-ot nyom. Általánosságban ez tekintélyes méretnek mondható, habár az aldabrai óriásteknősök ennél kétszerte-háromszorta nehezebbek is lehetnek. A budapesti példányok azonban még fiatalok, egyikük életkora sem haladja meg a húsz évet, ami azt jelenti, hogy az elkövetkező években további növekedésre lehet majd számítani. A mérés után az állat néhány percig szabadon sétálhatott a látogatók között, így aki arra járt, testközelből is megismerkedhetett a termetes hüllővel.

A Fővárosi Állat- és Növénykert a teknősök bemutatása mellett teknősvédelemmel is foglalkozik.