TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Lassan újraindul a kulturális élet Bécsben a koronavírus-járvány miatti korlátozások után, egyre több múzeum teszi közzé az újranyitás dátumát, néhány már pünkösdkor látogatható lesz.

"A bécsi múzeumok a korlátozások kezdetétől tudták, hogy amint lehet, kinyitnak megint. A hosszú hetek után, amikor a művészetet csak digitálisan élvezhették, az emberek már nagyon vágynak analóg kultúrára, vitára, inspirációra" - mondta szerdán egy tévéműsorban Veronica Kaup-Hasler, a város kulturális tanácsosa.

Hozzátette, hogy a szövetségi kormány egyelőre nem hozott olyan rendeletet, amely alapján a múzeumok újranyithatnának. Ennek ellenére május 29-re tervezi a Wien Museums a kezelésében lévő MUSA múzeum, a Hermesvilla, a Kunsthalle és az Architekturzentrum építészeti kiállítóhely nyitását.

A MUSA-ba integrált Bécs Múzeumban - amelynek egy része átépítés miatt zárva marad -, a Hermesvillában és a Kunsthalléban a nyitás hétvégéjén minden látogató annyit fizet, amennyit akar, nem lesz szabott árú belépőjegy.

További kiállítóhelyeik még nem fogadhatnak látogatókat, mert termeik túl kicsik ahhoz, hogy a jelenleg érvényes korlátozásokat be lehessen tartani.

Két nappal későbbre, május 31-ére tervezi múzeumai nyitását a Wien-Holding: újra látogatható lesz a Mozart-ház, a Kunsthaus, a Zsidó Múzeum és a Haus der Musik.

"Most, amikor még nincsenek a városban turisták, a bécsiek lehetőséget kapnak arra, hogy felfedezzék ezeket a gyöngyszemeket" - mondta a Wien-Holding vezetője, Kurt Gollowitzer.

A ZOOM gyerekmúzeum előre láthatóan július 1-jén nyitja meg kapuit.

A további múzeumok - 23 kerületi és hat kisebb intézmény - valószínűleg a nyár végéig zárva marad, csak szeptember elejére tervezhetik a nyitást.

A múzeumlátogatóknak szájat és orrot takaró maszkot kell viselniük és egymástól legalább egyméteres távolságot kell tartaniuk.Forrás: MTI
Fotó: facebook.com