TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Június elsején újranyithat Isztambul világhírű ikonikus látványossága, a nagybazár a járványügyi korlátozó intézkedések törökországi enyhítése keretében - jelentette be Fatih Kurtulmus a bazár választmányának elnöke pénteken.

Nem fogják azonban kinyitni a bazár összes kapuját, a látogatókat korlátozottan fogják beengedni és arcmaszkot kell viselniük - mondta Kurtulmus, aki sajtótájékoztatón ismertette, hogy milyen intézkedéseket hoztak a látogatók egészségének biztonsága érdekében a több mint 500 éves épületkomplexumban.

A naponta mintegy 150 ezer látogatót fogadó nagybazárt március 23-án zárták be a koronavírus-járvány feltartóztatására hozott intézkedések részeként.

"Ellenőrzött körülmények között fogjuk fogadni a látogatókat" - mondta az illetékes, hangsúlyozva, hogy a maszk viselése mellett, hőmérsékletüket is mérni fogják a belépés előtt, és a közösségi távolságtartás szabályait is be fogják tartani velük. A választmányi elnök azt is elmondta, hogy a nagybazár kereskedői közül heten haltak meg a járványban.

A 15. században épült fedett bazárnak 61 utcája és mintegy 3600 üzlete van, a Törökországot felkereső turisták egyik elsődleges célpontja.

Törökországban az elmúlt egy hónapban lassult a koronavírus-járvány terjedésének üteme, a regisztrált fertőzöttek száma csütörtökön több mint 133 ezer, a halálos áldozatok száma 3641 volt.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn ismertette a korlátozások enyhítésének első ütemét. Ennek értelmében május 11-től újranyithatnak a borbélyok, a fodrászatok, a szépségszalonok, a bevásárlóközpontok és ezek bizonyos üzletei.

Törökország 31 tartományában - köztük Isztambulban és a fővárosban, Ankarában - hétvégente kijárási tilalom van érvényben, amelyet legalább május végéig fenntartanak.


Forrás: MTI
Fotó: pexels.com