SLÁGER FM

Október 15-én mutatja be a Vígszínház Dosztojevszkij világhírű krimijének, a Bűn és bűnhődésnek színpadi változatát Michal Dočekal rendezésében és átiratában. Raszkolnyikov szerepében Orosz Ákos, Porfirijként a Stohl András látható.

Dosztojevszkij az emberi lélek mélységének legnagyobb ábrázolója. Világhírű krimije egy brutális gyilkosság és az azt követő nyomozás története. Van-e olyan helyzet, amikor megengedhető, sőt szükségszerű az emberölés? A kérdés nem csak Raszkolnyikovot foglalkoztatja, hanem számunkra is fontos, hiszen világszerte háborúk dúlnak és tombol a terrorizmus.

Michal Dočekalnak, a Cseh Nemzeti Színház igazgatójának a negyedik közös munkája a Vígszínház társulatával a Bűn és bűnhődés próbafolyamata. 2012-es Jóembert keresünk című rendezése a XIII. Pécsi Országos Színházi Találkozón elnyerte a Legjobb előadás díját, Eszenyi Enikőt pedig a Legjobb női főszereplőnek járó díjjal jutalmazta a szakmai zsűri és a közönségzsűri is.

„Rég nem találkoztam olyan rendezővel, aki ilyen könnyű kézzel, nagy empátiával, remek humorral, és ebből a háromból következően rendkívül tehetségesen nyúl egy anyaghoz” – meséli Stohl András a Dočekallal való első közös munkáról. „Iszonyatosan megkönnyíti a dolgunkat, levette a vállunkról a terhet azzal, hogy nem sulykolja, ez egy Dosztojevszkij, amit úgy kell játszani, hogy a szíved meghasadjon. Kifejezetten felszabadít minket, és hagy játszani.”

Michal Dočekal és Iva Klestilová dramaturg a Vígszínház számára készítette el a mű új színpadi változatát. A magyar szöveg a nagyszerű író, Térey János munkája.