SLÁGER FM

Az amerikai kortárs fotográfia megkerülhetetlen alakja, Alex Webb kiállításának megnyitójával startolt el az első Budapest Fotó Fesztivál, amely a klasszikus és kortárs magyar, valamint a nemzetközi fotográfia értékeit mutatja be.

Alex Webb csodálatos és mély mondanivalóval rendelkező munkái révén igazi sztár nem csupán a szűk szakma, hanem a szélesebb közönség számára is – az ő, elmúlt 30 évben készített színes felvételeiből nyílt kiállítás a Műcsarnokban. A március 1-től április végéig tartó Budapest Fotó Fesztivál a Műcsarnok mellett még két fő helyszínen zajlik majd: a Szubjektum című kiállítást befogadó Várkert Bazárban, valamint a Budapest Projekt Galériában, ahol a 2016-os görög Photometria fotófesztivál anyagát, és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóinak munkáit bemutató két tárlat kap helyet. De számos, a fesztiválhoz kapcsolódó kiállítást is láthat a közönség.

A szervezők tervei szerint a fesztivál minden évben külön műfaji tematikával jelentkezik. Idén ez a portré, amelyhez alkotói pályázatot hirdettek meg, ennek válogatott alkotásait a Várkert Bazárban lehet megnézni a Szubjektum című, áprilisban nyíló csoportos kiállításon. Március végétől három helyszínen - a FUGA Budapesti Építészeti Központban, a Gregersen Art Point-ban és a VOKE Vasutasok Széchenyi István Művelődési Házában - mutatkozik be tematikus kiállítások keretében Szöllősi-Nagy András és Nemes Judit száz év fotótörténetébe betekintést nyújtó gyűjteménye.
A fesztivál két hónapja alatt számos múzeumban, galériában és külföldi kulturális intézetben rendeznek fotóművészeti kiállításokat - a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban például az első magyar sportfotós, Vermes Lajos munkásságát ismerhetik meg az érdeklődők -, emellett workshopok, szakmai programok, bemutatók és múzeumpedagógiai foglalkozások is várják a közönséget.

Forrás: MTI