SLÁGER FM

Október 12-én érkezik a mozikba a Hóember című thriller Michael Fassbender főszereplésével. A Hóember Joe Nesbø norvég író bestsellere, amelyben immár hetedszer Harry Hole nyomozó a főszereplő. A könyv 2007-ben jelent meg, és sikerült vele szintet lépni: első helyezett lett a New York Times bestsellerlistáján, Angliában is maga mögé utasított minden más megjelenést. Ezzel Nesbø napjaink legjobb krimiszerzőinek elitklubjába lépett. Persze a norvégok ezzel régóta tisztában voltak, csak a világ többi részének kellett egy kis idő, hogy megismerje az igazságot.

„Jó néhány országban ez a regény jelentette számomra az áttörést – mondja Nesbø, akinek művei világszerte több mint 34 millió példányban találtak gazdára. – A harmadik regényem, a Vörösbegy kivívta a legodaadóbb krimirajongók elismerését, de igazából a Hóember hódította meg a széles közönséget.” Az amerikai és a brit közönség a Hóember révén ismerte meg Nesbøt, és azt gondolták, hirtelen berobbant tehetségről van szó. „Pedig az a helyzet, hogy már vagy tíz éve megjelenhettek a regényeim ezekben az országokban – nevet az író. – Ez nagyjából olyan eset, mint amikor egy újságíró megkérdezte Tom Waitst a Swordfish Trombone átütő sikere után, hogy mit kellett tennie azért, hogy ilyen szépen befusson. Mire Waits ezt válaszolta: 15 éve mindent ugyanúgy csinálok, arról meg nem tehetek, hogy maga csak most ébredt fel.” Kétségtelen, hogy Hole nyomozó legendás regényhőssé vált egész Skandináviában, az írót pedig óriási tisztelet övezi. A rajongók bejárják Oslo fagyos utcáit, ahol a fiktív karakter a gyilkosok után nyomoz, felkeresik törzshelyét, a Schröders Cafét, és felidézik, hogyan oldotta meg sorra a legdermesztőbb bűnügyeket.Hole épp olyan folklorisztikus hőse Oslónak, mint híres nyomozó kollégája, Sherlock Holmes Londonnak, és sajátos iparág is épült rá: bárki beiratkozhat egy izgalmas oslói Harry Hole-körsétára. „Harry valóságos intézménnyé vált – magyarázza Robyn Slovo producer. – Ebben a különc karakterben minden megvan, amiért kedvelni lehet egy problémás hőst: szótlan, nehéz vele kijönni, mert zsigerből utál nagyjából mindenkit, de egy véreb elszántságával veti magát a bűnözők után, és ösztöne csalhatatlan. A mostani nyomozásba viszont pont nem szívesen száll be, mert már mások is dolgoztak rajta.”

A Hóemberrel fordulóponthoz érkezhet az európai mozi: elindulhat a kontinens saját detektívfilm-sorozata. Ránk is fér, hiszen Sherlock Holmes óta nem akadt ízig-vérig nekünk teremtett nyomozó. (Holmes ráadásul egy szigeten lakik, ahol mindig esik az eső, tehát nem is kimondottan kontinentális kopó.) Amerikához képest Európában nem számít kulturális toposznak a sorozatgyilkos után kajtató megszállott nyomozó, legfeljebb a tévében, a mozivásznon aligha.