SLÁGER FM

Hans van Manen három koreográfiája – a Trois Gnossiennes, az 5 tangó és a Black Cake – bemutatójával köszönti a 85 éves holland mestert október 20-án a Magyar Nemzeti Balett. Az LOL-est premierjére, amit a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretei közt tartanak meg a Müpa Fesztivál Színházában, a világhírű koreográfus is ellátogat.

Hans van Manen táncművészeti pályája 18 éves korában a neves litván-dán alkotó, Sonia Gaskell társulatánál kezdődött. Egy évvel később a Holland Opera Baletthez csatlakozott, ahol 1957-ben mutatkozott be egyik első koreográfiájával. 1960-ban táncosként alapító tagja volt a hágai Holland Táncszínháznak, ahol 1961 és 1971 között művészeti vezetőként tevékenykedett. Két év szabadúszás után 1973-ban a Holland Nemzeti koreográfusa lett, de mindkét társulatban dolgozott rezidens koreográfusként is.

Hans van Manen több mint hat évtizedes pályafutása alatt százhúsznál is több balettet készített. Koreográfiáit a világ minden pontján nagy megbecsülés övezi, a kritikusok munkáiban a világos, mégis kifinomult szerkesztést, az erotikus feszültséget és a stiláris egyszerűséget méltatják, ezért vannak, akik Balanchine utódaként, mások a tánc Mondrianjaként jellemzik őt. Darabjai olyan rangos együttesek repertoárján szerepelnek, mint a Mariinszkij Balett, az angol Királyi Balett, a Bécsi Állami Operaház Balettegyüttese, a Stuttgarti Balett, a Királyi Dán Balett, az American Ballet Theatre vagy a Kanadai Nemzeti Balett.

Az idén 85 éves mester munkásságát a nemzetközi táncélet számos rangos kitüntetésével jutalmazták az évtizedek során, megkapta többek közt a legkiválóbb koreográfusoknak odaítélt Sonia Gaskell-díjat, a társadalmi és kulturális élet legjobbjainak kijáró Erasmus-díjat, a moszkvai Benois de la Danse balettverseny életműdíját és a Német Táncdíjat is. Pályafutása 35. évfordulója alkalmából koreográfusi érdemei elismeréseképp Beatrix holland királynő lovaggá ütötte.