SLÁGER FM

Október végén ünnepli fennállásának ötödik évfordulóját a független alkotó- és előadóművészek központi bázisa, a Füge Produkció otthona, a budai Jurányi Ház.

A magyar színháztörténetet gazdagítva egyedülálló intézményként, produkciós közösségi inkubátorházként nyitotta meg kapuit 2012. október 29-én a korábban oktatási intézményként működő épület, ahol az öt év alatt összesen 86 629 néző fordult meg 1377 előadáson - olvasható a Jurányi Közösségi Produkciós Inkubátorház MTI-hez kedden eljuttatott közleményében. A középiskola osztálytermei és tanári szobái próbatermekké és irodákká, a tornatermek játszóhelyekké alakultak át, az iskolai büféből pedig kávézó és galéria lett, ami viszont változatlanul megmaradt, az a tehetséggondozás, a fiatalos légkör és az értékteremtés - hangsúlyozzák a közleményben.

Mint írják, az elmúlt évek során a Jurányi a független szcéna "elit gimnáziumává" vált, várakoznak a jelentkezők, hogy megüresedjen egy-egy próba- és műhelyterem, vagy felszabaduljon egy este a színházi műsortáblán. Jelenleg hatvanhárom alkotócsoport dolgozik a házban, tizenhárom teremben folynak próbák és több játszóhelyszínen futnak előadások.

A Jurányi egy huszonegyedik századi művelődési házra emlékeztet, ahol közösségi és családbarát programok - többek között beszélgetések az alkotókkal, nyílt színházi próbák, kézműves foglalkozások, koncertek, tánc- és jógaórák - is várják az érdeklődőket. Naponta 300-400 között van az intézmény látogatóinak száma: vannak, akik próbára, táncórára vagy munkába, megbeszélésre ékeznek, miközben a gyerekek a Mocorgó Mini Bölcsiben játszhatnak, mások a színházi előadásokat látogatják. A Jurányi Ház havi negyven előadása között mindenki megtalálhatja a kedvére valót. A kísérletezést és a tehetséggondozást a Tantermi és a TiTÁNium Színházi Projekt, valamint a Staféta Pályázat keretében létrejövő produkciók biztosítják.

A Jurányi idei, ünnepi évadában a nézőket komfortosabb környezet - kényelmes székek, nagyobb és légkondicionált nézőtér -, megújult arculat és havi rendszerességgel különböző meglepetések, ajándékok várják.

Az idei évadban a Jurányi Házban többek között láthatók lesznek az Orlai Produkciós Iroda és a Dumaszínház előadásai, emellett kísérletező alkotók - a k2 Színház, Hegymegi Máté, Fehér Balázs Benő - produkciói is helyet kapnak, és szerepelnek a repertoáron gyerekeknek szóló programok is.

MTI