SLÁGER FM

A gyerekek lelki fejlődését kutató szakemberek szerint 6 éves korunkig a mesék világában élünk, és a valóságot igazítjuk a mesék birodalmához, az ott élő hősökhöz, és a mesében megelevenedő történésekhez. A gyerekek fantáziavilága ebben a korban még elképesztően színes és nagy hatással van a későbbi lelki fejlődésükre.

Ha visszaemlékezünk rá, hogy mi volt gyermekkorunk legkedvesebb könyve, amiből még szüleink meséltek nekünk, sok kellemes emléket idézhet fel bennünk a mesék világa és a könyv szeretete. Azonban sok gyermeknek egyáltalán nincsen ilyen emléke, hiszen sokkal messzebbről indulnak. Ma Magyarországon minden ötödik gyermek olvasási és szövegértési nehézségekkel küzd. Ez az arány hátrányosabb térségekben még magasabb és minden harmadik gyermeket is érinthet a probléma. Mit jelent ez? Ezekben a hátrányos térségekben a tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyermekek közel 80%-ának otthon egyetlen könyve sincsen. Adódik a kérdés –hogyan juthatunk el oda, hogy a gyermekek megszeressék az olvasást, miközben sok esetben még azzal a kihívással küzdünk, hogy nincsen mit olvasniuk?

A United Way Magyarország felismerve a problémát ezen a helyzeten szeretne változtatni. 2014-ben elindította a KönyvForgató névre hallgató programját, melynek keretében, jó állapotú, használt gyermekkönyveket gyűjt 7-14 éves gyerekek számára, amelyeket pályázati úton juttat el többségében hátrányos helyzetű gyerekközösségekbe. A könyvadományokon túl az alapítvány célja, hogy olyan eszközt adjon a pedagógusok kezébe melynek segítségével, a gyermekek elsajátíthatják az olvasási és szövegértési készségeket, esélyt kapva ezzel arra, hogy a bennük rejlő tehetség kibontakozhasson.

Ennek szellemében rendezték meg 2017. november 19-én a jótékonysági gálaestet is, melynek bevételeiből 2018-ban 10 hátrányos helyzetű térségben lévő általános iskolába juttathatnak el, és közel 2.000 gyermeket taníthatnak meg az élménypedagógia eszközével az értő olvasásra.