TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Siófok idén ünnepli várossá avatásának 50 éves jubileumát, amit egész éven át tartó programok, rendezvények tesznek emlékezetessé.

Siófok főteréről és a Petőfi sétányról ma már a pezsgő élet, a kimeríthetetlen szórakozási lehetőségek, a kiváló éttermek és a nyaralók színes forgataga jut eszükbe. 50 évvel ezelőtt ez még koránt sem volt így. Ám1968. december 29-én, Siófok, a Balaton legnagyobb települése hivatalosan is megkapta a városi rangot és az üdülőtelep fejlesztése egyre inkább a tömegek nyaraltatása felé tolódott, és a Balaton mindenki számára elérhető lett. Siófok volt az a hely, ahol minden korosztály, minden társadalmi réteg együtt pihent. Már két évvel korábban, 1966-ban megnyitott a tizenhárom emeletes Európa szálló, ahol a magyar nyaralókkal együtt pihent Elizabeth Taylor és akkori férje Richard Burton, vagy akár az iráni sah. Sokan emlékezhetnek is még az ekkortájt divatossá vált táboroztatás élményeire is, amire a mai idősebb korosztály leginkább jóleső nosztalgiával gondol vissza.

Siófok már 1968 előtt is legendás történetek születésének színhelye volt. Egyes épületek, amelyek hozzátartoznak Siófok kultúrtörténetéhez, ilyen volt az egykori Vitéz panzió, amelyet Karinthy Frigyes második otthonának is neveztek. A legendás házat 2013-ban árverésre bocsájtották. Ám ha az 50 évvel ezelőtti városra tekintünk vissza, továbbra is rengeteg olyan épületet látnánk, ahova ma is betérhetnek a látogatók. A Matróz, a Kálmán sétány, a Kertmozi mind a várossá nyilvánítás évtizedében, vagy az utána következő pár évben létesült. „Vannak olyan épületek is, amik ma már csak emlékként élnek, mint például az Orion bár.

Siófok neve mára összeforrt a családi nyaralások, a jó vendéglők, a fürdőzés és kikapcsolódás, szórakozás élményével. Az ötven éves évfordulót a város egész éven át tartó, rendezvénysorozattal, koncertekkel, fesztiválokkal, valamint történeti és képzőművészeti kiállításokkal, vetélkedőkkel ünnepli. A húsvéti hosszú hétvégére például érdemes előre szállást foglalni, mert akkor rendezik a Húsvéti Nyuladalmat, megkezdődik a hajózási szezon a Balatonon, izgalmas programokkal, sétahajókkal, gyerekhajókkal várja Siófok a városba látogatókat három napon át. Siófok így a család minden tagjának és minden generációnak egész évben tartalmas kikapcsolódási lehetőséget kínál, ismét bizonyítva, hogy idén is „Itt kezdődik a Balaton”!