SLÁGER FM

Zsűritagként vesz részt a csütörtökön megnyíló Sundance filmfesztivál munkájában Octavia Spencer, Jada Pinkett Smith és Michael Stuhlbarg is - közölték a utahi független filmes mustra szervezői.

Spencer, Pinkett Smith és Stuhlbarg, valamint Joe Swanberg filmrendező és Rachel Morrison operatőr a fesztivál amerikai filmes versenyprogramjának mezőnyéből választja majd ki a győztes alkotást. A szervezők azt is bejelentették, hogy a január 28-án záruló mustra díjait Park Cityben január 27-én fogják átadni. Ez alól csak a rövidfilmes mezőny kivétel, amelynek díjait már január 23-án kiosztják. Mindkét ceremóniát élőben lehet követni a sundance.org honlapon és a YouTube-on is.

Spencer legutóbb A víz érintése című fantázia-románcban szerepelt, Pinkett Smith pedig szereplőként és producerként is jegyzi a nyáron bemutatott Girls Trip című vígjátékot. Stuhlbarget A Pentagon iratok és a Szólíts a neveden! című filmben is láthatták a nézők a közelmúltban - emlékeztetett a Variety.com Az amerikai dokumentumfilmek versenymezőnyének zsűrijében az újságíró Barbara Chai és Matt Holzman, a producer Simon Chinn és Chaz Ebert, valamint az Oscar-díjas filmes, Ezra Edelman foglal helyet.

A nemzetközi játékfilmes zsűribe meghívást kapott Hanaa Issa a katari Doha Filmintézetből, Ruben Östlund filmrendező és Michael J. Werner producer. A nemzetközi dokumentumfilmes mezőny zsűrijét pedig Joslyn Barnes, Billy Luthe és Paulina Suárez alkotja. A Next szekcióban vetített alkotásokat RuPaul Charles színész-énekes-dalszerző bírálja el egyszemélyes zsűriként. Az idei Sundance filmfesztiválon a nemzetközi dokumentumfilmes versenyprogramban magyar alkotás is szerepel: Tuza-Ritter Bernadett A Woman Captured című munkája.

Az elsőfilmes rendező dokumentumfilmje egy Magyarországon rabszolgasorban élő 52 éves nő, Maris helyzetét ábrázolja, aki tíz éve szolgál fizetés nélkül egy magyar családot. Napi húsz órát dolgozik az ételért és szállásért, szabadságát és jogait korlátozzák, méltóságában megalázzák. A film Maris mindennapjait és a szabadulásról szövött tervét mutatja be.

MTI