SLÁGER FM

A taxi sorozat 20 éve indult útnak, és 4 részt élt meg egészen 2007-ig. Az eredeti franchise Luc Besson keze munkáját dicsérte, aki 98-ban alig egy hónap alatt írta a forgatókönyvet. Hihetetlen fordulatos, vicces és jókedvű sorozat volt, és valahogy érezték az alkotók, hogy hogy tud a sorozat az amerikai üldözős filmek között trendi és energikus maradni.

Persze, ehhez egyértelműen kellett Samy Nacery és Frederick Diefenthal kettőse, akik igazi Stan és Pan, vagy Bud Spencer Terence Hill kettőst hozták franciába, isteni volt a felturbózott 406 os Peugeot, és a masodik részig még Marion Cotillard is megdobogtatta a szívünket, Diefenthal partnereként, a belügyminiszter lányaként, szóval imádtuk és bálványoztuk őket.

Hát, ennek már 11 éve, de az alkotóknak sürgősen pénzre volt szükségük és Besson társíróként összerakta a kebabos jellegű storyt.

A rendezői székbe Franck Gastambide (Pattaya) ült be, és igencsak közepes filmet sikerült összerakni – főleg hogy Rambo utánérzése volt és főszereplőnek is megtette magát, de kár volt. A story, kísértetiesen hasonlít az Isten hozott az Isten háta mögött című, egyébként kitűnő Danny Boon filmre, a rendőr elkövet egy ballépést és vidékre helyezik, ahol király lesz.

Itt a vidék Marseille – az alkotók pedig mintha nem a korábbi saját stílusukat, még inkább a halálos iramban stábját akarták volna másolni, főleg abban, hogy a kopasz műmacho főszereplőnk hármas Vin Diesel utánzat karok és vállak nélkül, a társának a húga Sabrina Ouazani –akivel nem fogják kitalálni, de egymásba szeretnek– kiköpött Michelle Rodriguez csak nem lehet, hogy az ő fotójukhoz castingoltak Gastambide-ék? A kebabos figura, aki összebarátkozik a macho párizsi zsaruval -Malik Benthalha nagyon sablonos, párat nevettem rajta, jó!

A filmben a banzáj-banzájt ordító Gilbert főfelügyelőt alakító Bernard Farcy, minden politikust korrumpálni próbáló csetlő-botló figura a legélvezhetőbb még mindig – ettől a flash-től éreztem egy kis taxi feelinget és kis nosztalgiát, de a film autós üldözései és altesti poénjai közepesen működnek. Taxi rajongóknak kifejezetten nem ajánlom a filmet.

10/4

Baska Balázs vendégíró