SLÁGER FM

Izgalmas, interaktív programokat kínál pénteken a Nemzeti Múzeum kertjében a Tudományfesztivál, amely az utcai tudomány segítségével kívánja felkelteni a látogatók érdeklődését a környezet, a természetvédelem, valamint a tudományok iránt.

Ez a rendezvény is igazolja, hogy lehet játékosan, a szabadidő kellemes eltöltése közben is pontos tudományos ismereteket átadni az érdeklődők számára. A Föld napját 1970 március 21-én ünnepelték először, Magyarország 1990-ben csatlakozott az eseményhez. A Föld napja rendezvényt 2014 óta kötik össze a Tudományfesztivál eseménysorozatával. A rendezvényen részt vesznek egyetemek, főiskolák, kutatóközpontok és a Földművelésügyi Minisztérium háttérintézményei.

A Föld napja (április 22.) alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató 1970. április 22-én mozgalmat indított a Föld védelmében, és megalapította az Earth Day Network-ot (Föld Napja Hálózat). Azóta az alternatív energiaforrások kutatója és szakértője lett. Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom.

A fotóról:

Bezárt vasércbánya Rudabányánál 2016. április 19-én. Szakemberek felmérései szerint Magyarországon közel tízezerre tehető a bezárt külszíni bányák és kőfejtések által okozott tájsebek száma.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt