SLÁGER FM

Májusban és júniusban is több alkalommal látható a Vígszínház új bemutatója, a Földrengés Londonban Eszenyi Enikő rendezésében. Milyen jövő vár a Földre? Milyen jövője lesz az utódainknak? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a kortárs angol darab – nem csak a Föld napján.

1970. április 22. történelmi jelentőségű nap a Föld történetében. Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez volt az első Föld napja. Ez a 46 évvel ezelőtti fontos esemény az egész világon jelentős változásokat hozott.

A Föld napja 1990-ben vált világmozgalommá, melyhez Magyarország az elsők között csatlakozott. A Vígszínház fontosnak érzi a társadalmi szerepvállalást, a művészet eszközeivel kampányolni egy mindnyájunkat érintő, fontos, és egyre inkább sürgető probléma megelőzésének, a folyamat lelassításának érdekében. A Földrengés Londonban című előadás új mérföldkő a magyar kulturális életben, az országban először foglalkozik nagyszínpadon a globális felmelegedés és klímaváltozás témájával.

- Az előadás nagyon bátran beszél a Föld jövőjéről, gyermekeink és unokáink jövőjéről, arról, hogy milyen társadalmi és alapvető emberi kérdéseket vet fel a klímaváltozás és a globális felmelegedés. – mondja Eszenyi Enikő.

Az előadás próbafolyamatának kezdetén a nagyszerű klímakutató, Ürge-Vorsatz Diána, a Nobel-békedíjas IPCC tudósa tartott előadást a társulatnak, melyben a darabban szereplő kérdések tudományos hátteréről beszélt.

A Vígszínház sok dolgozója kerékpárral érkezik a munkába és saját életében is nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre. A színház munkatársai újrahasznosított papírral dolgoznak az irodákban és a nyomdai munkák során, az épületben az energiatakarékos izzók használata mellett törekednek a hulladék minimalizálására. 2013-ban az Új Széchenyi Terv keretében a Vígszínház épületének tetőszerkezetére napelemes rendszer került telepítésre. A fejlesztés célja volt a környezetünket kevésbé terhelő, megújuló energia alapú energiatermelés elterjesztése, a megújuló energiaforrásokon alapuló villamos energia szerepének növelése, és ezen keresztül a széndioxid-kibocsátás, valamint az energiaköltségek csökkentése. A célok megvalósításával a Vígszínház ezen a területen élen jár és példát mutat a magyar színházi életben.

A Földrengés Londonban bemutatója egy következő lépcsőfok, három nővér XXI. századi története. Robert Crannocknak, az ismert klímakutatónak három lánya van: Sarah, Freya és Jasmine – egy híres politikus, egy tanárnő, aki gyermeket vár és egy lázadó egyetemista.

Az előadás hihetetlen izgalmasan, fordulatokban gazdagon mutatja be néhány ember sorsát, miközben sok humorral és zenével mesél az élet nagy kérdéseiről. Az előadásban elhangzanak olyan ismert slágerek is, mint Pharrell Williams Freedom című száma, vagy a Goldfrapp-tól a Happiness és Kriss Kross-tól a Jump.