SLÁGER FM

Elkezdődött a 72. Locarnói Filmfesztivál szerda este, a programsorozat nyitóestjén a májusban elhunyt Freddy Buache filmkritikusra, a fesztivál egykori vezetőjére emlékeztek meg a Piazza Grandén.

Több mint 200 rövid-, játék- és dokumentumfilm szerepel a filmfesztivál programján. A nyitófilm Ginevra Elkann rendező Magari című olasz családtörténete.

A nemzetközi verseny csütörtökön veszi kezdetét: 17 mű verseng az Arany Leopárdért, amelyet augusztus 17-én adnak át. A díjakról ötfős zsűri dönt.

A tíznapos fesztivál központi helyszínén, a Piazza Grandén szombat este látható a programsorozat egyik kiemelt filmje, Quentin Tarantino Volt egyszer egy... Hollywood című alkotása.

A fesztiválon Hilary Swank pénteken veszi át a Leopard Club díjat. Az Arany Leopárd-életműdíjat John Waters, a Rózsaszín flamingó és a Hajlakk rendezője kapja.

A februárban elhunyt svájci színész, Bruno Ganz emléke előtt Theo Angelopoulos Az örökkévalóság meg egy nap című 1998-as alkotásának vetítésével tiszteleg a fesztivál - a színész a főszerepet alakította a filmben.

A fesztivált első alkalommal vezeti a francia Lili Hinstin, aki nagy hangsúlyt fektet a társadalomkritikára. "A mozinak segítenie kell, hogy kilépjünk a komfortzónánkból és szembesítenie kell a nézőt a jelen sürgető és nyugtalanító kérdéseivel" - mondta a művészeti igazgató.

A fesztivál augusztus 17-ig tart a Lago Maggiore partján.Forrás: MTI
Fotó: pexels.com