SLÁGER FM

Nina Hagen énekes, színésznő pályafutását mutatja be egy kiállítás, amely relikviáiból nyílt csütörtökön a hannoveri Színházi Múzeumban.

A kiállítás anyaga, mintegy 460 tárgy Arne Buhrdorf gyűjteményéből származik, aki 11 évesen lett szerelmes a ma már 64 éves punkénekesnőbe. "Azért, ahogy énekelt. Még sohasem hallottam ilyet" - idézte fel az 52 éves rajongó.

Buhrdorf azóta az excentrikus énekesnő és társadalmi problémákra érzékeny művész szinte minden lépését követte. A gyűjteménye több mint háromezer darabból áll: lemezekből, poszterekből, címlapokból, és az énekesnőhöz kötődő olyan rajongói tárgyakból, mint a sálak vagy egy Nina Hagen-kártyajáték.

A január 12-ig látogatható kiállítást audio- és videofelvételek egészítik ki, amelyeken keresztül az érdeklődők megismerhetik a német sztár életét és pályafutását.

Nina Hagen Kelet-Berlinben született, színészi-, operaénekesi- és balett-tehetsége már gyermekkorában kiderült. 1976-ban 21 évesen Nyugat-Berlinen keresztül szökött Nyugatra, miután nevelőapját, Wolf Biermannt kiutasították Kelet-Németországból. Provokatív énekstílusa és öltözködése gyorsan kiemelte a többi előadó közül, amire a CBS kiadó is felfigyelt, közben Londonban megismerkedett a punk és a reggae műfajával.

Nyugat-Berlinben alapított együttesével 1978-ban jelent meg ma már legendás első albuma. Hamarosan "a punk királynőjeként" kezdték emlegetni. NunSexMonkRock (1982) című lemezét Los Angelesben készítette el, a három évvel később született talán legsikeresebb, In Ekstase című albuma.

Az énekesnő igazi generációs bálvány volt, a 70-es évek közepétől két tucatnyi filmben szerepelt. Édesanyja, Eva-Maria Hagen ismert színésznő volt az NDK-ban.

A Színházi Múzeum igazgatója, Carsten Niemann elmondta, hogy a Nina Hagen-kiállítás szándékosan nem foglalkozik az énekesnő személyes életével, családjával, hanem kizárólag a pályafutására koncentrál.

Buhrdorf elmondta, hogy különösen lenyűgözte az érzékeny művész társadalmi elkötelezettsége: már akkor vegetáriánus volt, és védte az állatokat, amikor ez még nem volt "divat", emellett küzd az atomenergia felhasználása ellen és támogatja a mentális betegségben szenvedőket.Forrás: MTI
Fotó: facebook.com