SLÁGER FM

Pert indított az amerikai lemezakadémia ellen volt elnöke, Deborah Dugan, aki azt állítja, jogtalanul távolították el posztjáról azután, hogy szexuális zaklatásokat és a Grammy-jelölések körüli szabálytalanságokat tárt fel az intézményben.

Az illetékes munkaügyi bírósághoz beterjesztett kereset szerint Dugant három héttel azután küldték "adminisztratív szabadságra", hogy a szervezet és a "történelmileg férfiak uralta vezetés" ellen felmerült számos botrányos vádról tájékoztatta a lemezakadémia emberi erőforrások igazgatóját. "A döntés Dugan szabadságra küldéséről panaszai miatti nyilvánvaló megtorlás, amely azzal a burkolt fenyegetéssel is párosult, hogy elbocsátják őt, ha folytatja vádaskodását az akadémia ellen" - olvasható a 44 oldalas keresetben, amelyben Dugan azt állítja, hogy ő maga is szexuális zaklatás áldozata volt.

A volt elnök szerint kényszerszabadságra küldése azzal is összefügg, hogy aggodalmát fejezte ki az akadémia Grammy-jelölésének, előzetes válogatásának szabálytalanságai miatt, és feltárt számos összeférhetetlenséget e téren. A keresetben jogtalan nemi diszkriminációról, jogtalan retorzióról és egyenlőtlen díjazásokról írt.

Deborah Dugant, a lemezakadémia első női elnökét a múlt héten, röviddel a január 26-i Grammy-díjátadó gála előtt távolították el posztjáról, mert az akadémia szerint felmerült a gyanú, hogy nem megfelelően végezte vezetői feladatait.

Dugan Neil Portnow korábbi elnököt követte a poszton, aki 2018-ban nagy vitát váltott ki azzal a megjegyzésével, hogy a női előadóknak többet kellene tenniük, ha azt akarják, hogy díjazzák őket a Grammyn.

Az akadémia kedden közleményben utasította vissza a vádakat és azt állította, azután függesztették fel állásából az elnököt, hogy egy alkalmazott "mérgező, tűrhetetlen munkakörülmények megteremtésével" vádolta őt, és azzal, hogy "goromba, durva magatartást tanúsított". Azután küldték adminisztratív szabadságra, hogy "felajánlotta lemondását, és 22 millió dollárt követelt az akadémiától, amely nem profitorientált szervezet" - írták.

A 61 éves Dugan korábban ügyvéd volt, és Bono jótékonysági szervezetét, a Redet is vezette. A Variety magazin a múlt héten arról írt, hogy a lemezakadémián komoly ellenállásba ütközött reformelképzeléseivel. A lap egy meg nem nevezett forrása szerint eltávolítása "puccs" volt.

A 62. Grammy-díjátadó gálát január 26-án rendezik meg a Los Angeles-i Staples Centerben. A ceremónia házigazdája Alicia Keys lesz. A műsorban szerepel majd Billie Eilish, Camila Cabello, Bonnie Raitt, a Jonas Brothers, Demi Lovato és Rosalía is.Forrás: MTI
Fotó: pexels.com