TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Ma ötvenéves Matt Damon Oscar-díjas amerikai forgatókönyvíró, színész, producer

Apja tőzsdeügynök, anyja egyetemi tanár volt, ereiben finn, angol és skót vér csörgedezik. Tízévesen határozta el legjobb barátjával, a nála két évvel fiatalabb Ben Affleckkel, hogy színészek lesznek és mindent ennek rendeltek alá. Damon három év után még a Harvard Egyetem angol szakát is otthagyta, de filmes karrierje csak nem akart beindulni: 1992-ben kapott ugyan egy főszerepet, de a film és ő sem keltett feltűnést. A kritika csak a Bátrak igazsága című filmdráma után szólt elismerően alakításáról, a heroinfüggő, az Öböl-háború traumájával vívódó katona szerepéért húsz kilót fogyott. 1997-ben, miután egy idealista ügyvédet játszott Francis Ford Coppola Az esőcsináló című filmjében, már azt írták róla: "a sztárság küszöbén áll".
A végső lépést a Good Will Hunting című filmmel tette meg: a forgatókönyvet még a Harvardon töltött évei alatt kezdte írni, majd a küszködés ideje alatt csiszolgatta Ben Affleck társaságában. Az ötletet megvette az egyik nagy stúdió, amely még abba is beleegyezett, hogy a huszonéves Damon és Affleck játssza a főszerepet. Nem bánták meg: a hányatott sorsú fiatal matekzseniről szóló alkotás a költségek tízszeresét hozta be, s 1998-ban kilenc kategóriában jelölték Oscar-díjra. Damont a legjobb főszereplők közt megelőzte ugyan Jack Nicholson, de barátjával ők nyertek a forgatókönyvírók között. A forgatókönyvért begyűjtötték a Golden Globe-díjat is, Damont a Berlinalén Ezüst Medve-díjjal tüntették ki.
Hamarosan Steven Spielberg instruálta a II. világháborús filmdráma, a Ryan közlegény megmentése címszerepében, majd Anthony Minghella A tehetséges Mr. Ripley című thrillerben. Nevét és arcát legtöbben a Bourne-filmekből ismerik, a nagy sikerű sorozat három részében keltette életre az amnéziás bérgyilkost, s bár a negyedik részt nem vállalta, a 2016-os folytatásban ismét ő lett Jason Bourne.
Rendre feltűnt a humorral átszőtt, sok csavarral teli, parádés szereposztású Ocean's-filmekben, de forgatott komoly filmdrámákat is, mint a Sziriana című politikai krimi, a Martin Scorsese rendezte A téglában rendőrök közé beépült maffiózót alakított. 2009-ben a Nelson Mandela életét feldolgozó, Clint Eastwood által rendezett A legyőzhetetlen című életrajzi drámában jelölték a legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díjára, majd a Zöld zóna című háborús filmben iraki tömegpusztító fegyverek után kutatott. 2006-ban Robert De Niro rendezésében forgatta a parádés szereposztású Az ügynökség című thrillert, amelyben a fiát alakító Eddie Redmayne mindössze 15 évvel volt fiatalabb nála.
2015-ben a Mentőexpedíció című sci-fiért újabb színészi Oscar-jelölést kapott, s először nyerte el színészként a Golden Globe-díjat, a következő évben pedig A régi város producereként izgulhatott az Oscar-díjátadón. Az elmúlt évtizedben forgatott filmjei között volt vígjáték (Az igazi kaland), thriller (Fertőzés), filmdráma (Ígéret földje, Műkincsvadászok), sci-fi (Elysium - Zárt világ, Csillagok között), életrajzi film, a Túl a csillogáson című drámában a Michael Douglas által megformált legendás showman-zongoraművész, Liberace partnerét alakította. Hangját a legkisebbek a Táncoló talpak című animációs film második részében élvezhették, a felnőttek pedig a Deepwater Horizon nevű mélytengeri olajfúró felrobbanásáról, valamint a bostoni maratoniról szóló dokumentumfilmek narrátoraként hallhatta. A tavaly bemutatott, valós alapokon nyugvó Az aszfalt királyai (Ford v Ferrari) című autóversenyzős filmben egy autótervezőt játszott. Jelenleg Írországban forgat, a Ridley Scott rendezte The Last Duel című történelmi drámát (amelynek forgatókönyvét ismét Ben Affleckkel jegyzi), 2021-ben mutatják be.
Damon mindig a hitelességre törekszik: a déli akcentus tökéletes elsajátítása érdekében hetekig dolgozott egy bárban, egy másik szerep kedvéért megtanult zongorázni, megint máskor kopaszra nyíratta fejét, s ha kell, lead vagy felszed néhány kilót. A legutóbbi Bourne-film kedvéért szigorú diétán élt és rengeteg időt töltött az edzőteremben, de a forgatás után úgy nyilatkozott: "legközelebb Jason Bourne talán lehetne kövér, boldog és öreg!"
A színész, akit televíziós munkáiért többször jelölték Emmy-díjra, filmes munkássága mellett humanitárius tevékenységéről is közismert: küzd az AIDS és a harmadik világ országaiban jelenlévő szegénység ellen, hallatta szavát a darfúri konfliktus rendezése érdekében, kiáll a menekültekért, s részt vesz több segélyszervezet munkájában.
Több hollywoodi hírességgel is volt kapcsolata. Tizenöt éve megállapodott, argentin feleségétől - aki megismerkedésük idején egy bárban volt mixernő - három lánya van, s közösen nevelik az asszony első házasságában született lányát. A People magazin által a legvonzóbb férfinak is megválasztott színész-producer 2007-ben kapott csillagot a Hírességek sétányán, s ma is az egyik legjobb befektetésnek számít Hollywoodban. Kevés szabadidejében a Boston Red Sox baseballcsapat lelkes szurkolója, a meccseket lehetőség szerint sosem hagyja ki. A Mentőexpedíció című sci-fiben általa alakított marsi kertészről néhány éve növényt neveztek el.


Forrás: MTI
Kép: wikipedia.org/wiki/Matt_Damon