TriMedia Sales House
SLÁGER FM

A felhőkarcolót 40 éven át, 1971-ig, a World Trade Center átadásáig a világ legmagasabb épületeként tartották nyilván.

Egész pontosan 1931. május 1-én adták át a rekordidő alatt felépült épületet, mely 102 emeletével és 381 méterével jelenleg New York harmadik legmagasabbja. Számos érdekességről lehet beszámolni az emblematikus toronyházzal kapcsolatban.

Az Empire State Building-et John Jacob Raskov Wall Street-i pénzügyi szakember építtette, 41 millió dollárból, ráadásul a nagy gazdasági világválság idején. A válság ellenére a 42 évig New York legmagasabb épülete címet viselő építményt alig több mint 1 év alatt felépítették, ami azt jelenti, hogy egy hét alatt négy és fél emelet épült fel! Volt, hogy egyszerre 3400 ember dolgozott az építkezésen.

A hatalmas toronyház megépülése előtt a Chrysler Building volt a legmagasabb épület, majd a 42 évi „uralom” után megépültek a Word Trade Center ikertornyai, átvéve az első legmagasabb épületnek járó címet.

Néhány számadat az egyik első számú, közkedvelt turistalátványosság méreteiről: 6500 ablak, 1860 lépcső, 365 000 tonna összsúly, 75 lift. A felhasznált anyagok közül: 60 000 tonna acél, 10 millió tégla, 750 000 méter elektromos vezeték, 192,5 kilométer csővezeték, több mint 1600 kilométer telefonkábel.

Az Empire State Building a nevesebb ünnepeket „dicsfényben” tölti: a Függetlenség napján piros-fehér-kék, St. Patrick napján (szuper)zöld, míg Martin Luther King napján piros-fekete-zöld színekben pompázik. Nem egy mozifilm ikonikus szereplőjeként is feltűnt már: erre mászott fel King Kong, a Félévente randevúban itt volt Cary Grant központi randi-helyszíne, mint ahogyan a Szerelem hullámhosszán című filmben is az Empire State Building tetején csúcsosodott ki a romantika. Látható még a Percy Jackson és az olimposziak, de a Függetlenség napja és az Oblivion című amerikai filmekben is.

Boldog 90. születésnapot!


Forrás: Flyerz.hu
Kép: Facebook/Empire State Building