TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Te melyik néven etted ezt a sütit a nagyinál? A macskaszem vagy pávaszem név is illik hozzá!

Hozzávalók kb. 30 szelethez
1 dl langyos tej
2 dkg friss élesztő
5 dkg cukor
40 dkg liszt
5 dkg vaj
4 tojássárgája
kb. 3 ek. tejföl
1 tojás a kenéshez
A töltelékhez:
30 dkg meggy
4 tojásfehérje
15 dkg porcukor
20 dkg darált dió
1 citrom reszelt héja

Elkészítés:
1. A tésztához a langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt 1 csipet cukorral. A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat, a tojássárgáját, majd a felfuttatott élesztőt a tejjel, végül annyi tejfölt, hogy egy könnyen kezelhető tésztát kapjunk (ne legyen ragacsos, de kemény se). Nem kell keleszteni, csak addig tesszük félre letakarva, amíg elkészítjük a tölteléket.
2. A sütőt 180 °C-fokra előmelegítjük. Kibélelünk sütőpapírral egy akkorra tepsit, amelyben majd a 3 tésztarúd elfér.
3. A töltelékhez a meggyet megmossuk, kimagozzuk. A tojásfehérjét habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot, tovább verjük, hogy jó kemény legyen. Belekeverjük a darált diót és a reszelt citromhéjat is.
4. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, és mindhármat téglalap alakúra nyújtjuk. A téglalapok minkét hosszanti oldalának a szélére sorba tesszük a meggyszemeket, ezt a részt feltekerjük a meggyel mindkét oldalon úgy, hogy középen maradjon egy kis rés (mind a három kinyújtott lappal ezt csináljuk).
5. A rudakat a tepsire tesszük egymás mellé (kicsit távolabb egymástól, mert sütés közben megkelnek egy picit). A résekbe töltjük a diós tölteléket, a kimaradó tésztafelületeket pedig megkenjük a felvert tojással. A sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Hűlni hagyjuk, majd kb. 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk. Tálaláskor megszórhatjuk kevés porcukorral is.

Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 szelet: 170 kcal


További gyors, könnyen elkészíthető recepteket a Recepttár.hu oldalon talál!


Fotó: RAS / Recepttár