TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Csaknem egy év után a filmes világ legjelentősebb eseményének ígérkezik a 74. cannes-i filmfesztivál, ahova július 6. és 17. között több világsztár is hivatalos a vörös szőnyegre.

Jóllehet Franciaországban június 30-án minden járványügyi korlátozást feloldanak, a filmes seregszemlén még szigorú egészségvédelmi előírások lesznek érvényben - jelezték csütörtökön párizsi sajtótájékoztatójukon a szervezők. "Bármit nem lehet csinálni. Nem lesz folyamatos bulizás" - mondta a sajtótájékoztatón Pierre Lescure, a seregszemle elnöke.
A fesztivál területére csak a koronavírussal szembeni védettséget igazoló dokumentum felmutatásával lehet majd belépni. Ez lehet egy oltási igazolás az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott vakcinákról. A kétdózisú oltóanyagok esetében legalább két hétnek kell eltelnie a második injekció után, az egydózisúak esetében pedig legalább négy hétnek. A fertőzésen az elmúlt hat hónapban átesettek számára egy legalább kéthetes, de félévnél nem régebbi antitest-igazolás is elégséges a belépéshez. Aki nem rendelkezik egyik dokumentummal sem, annak a fesztivál helyszíneire való belépéshez 48 óránál nem régebbi koronavírus-tesztet kell bemutatnia. A tesztet és az oltási lehetőséget is ingyen biztosítja a fesztivál minden akkreditált, így a külföldi vendégek számára is Cannes-ban, a fesztiválpalotához közeli egyik rendelőintézetben.
A protokolleseményeken az alkotóknak nem lesz kötelező a szájmaszk viselése, de a vetítéseken mindenkinek hordania kell, viszont a biztonsági távolságtartás nem lesz érvényben, a nézőtereket 100 százalékig ki fogják használni, díszvacsorákból sem lesz hiány, de egy asztal körül csak hatan foglalhatnak majd helyet.
A fesztiválra benevezett több mint kétezer film közül 61 kapott meghívást a hivatalos programba, köztük két magyar alkotás, Enyedi Ildikó A feleségem története és Mundruczó Kornél Evolúció című filmje.Thierry Frémaux művészeti igazgató a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a beérkezett filmek közül viszonylag kevés foglalkozott a járványhelyzet okozta bezártság, veszteség és újrakezdés kérdéseivel, a válogatásban helyet kapó alkotások középpontjában elsősorban a kortárs társadalmi és identitáskeresési kérdések állnak.
A versenyprogramban Enyedi Ildikó filmje mellett 23 alkotás versenyezhet a fődíjért, köztük a korábban már Arany Pálmát elnyerő Apicsatpong Viraszethakul (Apichatpong Weerasethakul) thaiföldi rendező angolul forgatott, Memoria című alkotása Tilda Swintonnal a főszerepben, az olasz Nanni Moretti Tre Piani című filmje, valamint olyan ismert rendezőknek, mint a francia Jacques Audiard-nak a párizsi vietnámi közösségben játszódó, Les Olympiades című drámája, vagy az Oscar-díjas Spotlight - Egy nyomozás részletei című film rendezőjének, az amerikai Tom McCarthy-nak Marseille-ben forgatott filmje (Stillwater) Matt Damonnal a főszerepben.
Versenyben lesz a szintén amerikai Sean Penn (Flag day) és Wes Anderson (The French Dispatch), a holland Paul Verhoeven (Benedetta) és a francia Leos Carax (Annette) legújabb filmje is.
A versenyben a vendéglátó franciák hét alkotással képviseltetik magukat, ezek közül hármat nő rendezett, és először kapott meghívást bangladesi és haiti film. Iránt ismételten Aszgar Farhadi fogja képviselni (Egy hős), és a szervezők azt remélik, hogy a tavaly feltételes szabadságvesztésre ítélt Kirill Szerebrennyikov orosz rendező a továbbra is érvényben lévő külföldre utazási tilalom ellenére eljöhet új filmje (Petrov s flu) cannes-i premierjére.
Olivier Stone amerikai rendező eddig ismeretlen felvételek alapján készített dokumentumfilmjét John Fitzgerald Kennedy amerikai elnök meggyilkolásáról a fesztivál újonnan létrehozott, Cannes-i bemutatók elnevezésű válogatásában mutatják be, ahol a fesztiválra rendszeresen visszatérő, már elismert alkotók innovatív munkáinak adnak helyet. Ide kapott meghívást az Evolúció, Mundruczó Kornél nyolcadik nagyjátékfilmje is, amellyel a rendező hetedik alkalommal szerepel a hivatalos programban.
A vörös szőnyegre várják a franciák világsztárját, Léa Seydoux-t, aki A feleségem történetének főszerepén kívül egy amerikai és két francia filmben is játszik. Sophie Marceau egy eutanáziáról szóló francia versenyfilmnek, Francois Ozon alkotásának (Tout s est bien passé) főszereplőjeként érkezik. Catherine Deneuve is visszatér a fesztiválra, alig másfél évvel ezelőtti érkatasztrófája után, amelyet Emmanuelle Bercot színésznő-rendező De son vivant című filmjének forgatásán szenvedett el. A haldokló fiát (Benoit Magimel) ápoló, Catherine Deneuve által alakított anya történetét versenyen kívül mutatja be a fesztivál.
A dokumentumfilmek között láthatja a fesztiválközönség Todd Haynes amerikai rendezőnek a Velvet Underground nevű együttesről forgatott filmjét, a francia Valérie Lemercier francia színésznő Aline címen Céline Dionról készített életrajzi játékfilmjét, míg Charlotte Gainsbourg első rendezésének is Cannes-ban lesz a világpremierje, az alkotás dokumentumfilm a színésznő anyjáról, Jane Birkin énekes-színésznőről.Forrás: MTI
Kép:Facebook/Festival de Cannes