TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Június 8-án ünnepeljük az Óceánok Világnapját. Először 1992-ben gondoltak arra, hogy ezen a napon a tengerek és óceánok fontosságára hívják fel a figyelmet, azóta pedig minden évben ünnepeljük ezt a jeles dátumot.

Megtartását 1992 júniusában az ENSZ Rio de Janeiró-i környezetvédelmi csúcsértekezletén deklarálták, majd az ENSZ-közgyűlés 2008-ban határozott róla. A világnap alkalom arra, hogy áttekintsék a tennivalókat a Föld nagyobb részét kitevő óceánokkal kapcsolatban. A toxikus vegyi anyagok, a le nem bomló műanyagok szennyező hatása veszélyezteti a tengerek élővilágát, sokasodnak az oxigénben szegény, illetve oxigénmentes "halálzónák", egyre nagyobb a tengerek zajszennyezettsége is.

Földünk több mint 70 %-át a tenger teszi ki, amely számtalan különleges fajnak ad otthont. Legmélyebb pontjain pedig, a mai napig élnek olyan élőlények, amelyeket még soha nem látott emberi szem. Azt gondolhatnánk, hogy a hatalmas víztömeget semmi nem fenyegeti, azonban a globális felmelegedés, a túlhalászat és a szennyezés az óceánokra is veszélyt jelent.Forrás: MTI
Kép: Pexels/Kira Louw fotója