TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Számos építészeti, természeti és kulturális kincs található minden városban, csupán el kell sajátítani a kószálás, vagyis a flangálás művészetét, ahogyan a franciák is tették!

A koronavírus az utazási szokásokat is megváltoztatta egy időre, hiszen többen választották a magyarországi úticélokat és bizonyára sokan döntöttek úgy, hogy inkább körbe néznek a saját városukban. A cél nélküli sétálgatás is hozhat új tapasztalatokat és flow-élményt, amennyiben elsajátítjuk ennek a művészetét! A flâneur, vagyis a városban céltalanul sétáló, kóborló ember, a 19. századi Franciaország egyik fontos szimbóluma. Ebben a században, az iparosodás az következtében átalakult az építészet, a város szerkezete, létrejöttek a nagyvárosok. Ezzel egyidejűleg megjelent a modern, városi ember is, akinek megváltozott az élettere, ezzel együtt az életmódja is. Népszerűvé vált a lassú gyaloglás a város utcáin - a kószálás művészete pedig a városok egyik megismerési módjává vált. A bámészkodás, a ráérős tempóban való sétálás, vagyis a flangálás, lehetővé teszi a mindennapi élet megfigyelését, és a város érdekességeire való rácsodálkozást is.

A városban való csatangolás művészete elsősorban azzal kezdődik, hogy elég időt hagy magának a városlakó ember a sétálásra, és olyan szemmel néz körbe a megszokott tereken, mintha addig soha nem látta volna. Valamint, ráérősen, komótosan gyalogol, miközben az épületek tetejét, homlokzatát, és a látókörébe akadó minden apró tárgyakat is alaposan megfigyel; tulajdonképpen utazó szemmel tekint a saját városára és rácsodálkozik a város kincseire.A National Geographic csatorna a városok kedvelőinek és a tanulni vágyóknak egy különleges négy hetes műsorfolyamot állított össze, amely során a tévé képernyői előtt külföldi városokat is megismerhetnek a nézők. A városokra és az építészetre koncentráló műsorok szeptember 23-tól október 15-éig lesznek láthatóak a National Geographic csatornán. Ebben a kiemelt időszakban olyan prémium műsorok lesznek láthatóak, mint a Városépítők, illetve a Top 10 - Az építészet remekművei. Mindemellett láthatjuk a régi kedvenceket is: Megastadionok, Elhagyott építmények, Elveszett városok nyomában, Mentsük meg Velencét!

A Városépítők című műsor epizódjaiban nyomon követhetjük a nagyvárosok kihívásait. Nápolyra például egy aktív tűzhányó jelent veszélyt, a "világ legélhetőbb városaként" ismert Melbourne-nek a beköltözők nagy száma okoz gondot, Tokió és New York pedig - sok másik várossal együtt - a globális felmelegedés következményeitől retteg. A gondolatébresztő sorozat a Föld nyolc ikonikus metropoliszának gondjait, sikereit, problémáit és megoldásait tárja elénk. A Top 10 - Az építészet remekművei a nagyvárosi építészetet mutatja be, leginkább a terekre, parkokra és a legkiválóbb, legszebb építészeti megoldásokra fókuszálva.
Forrás: MTI
Kép: MTI/OTS/Thanapol Tontinikorn:Eiffel Tower from Montparnasse