TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Rekordot döntöttek a kártyás vásárlások, tavaly a harmadik negyedévben negyvenmillióval több kártyás tranzakciót bonyolítottak le Magyarországon, mint a megelőző negyedévben.

Rákaptak a magyarok a bankkártyás vásárlásra: soha ennyi kártyás vásárlást nem indítottak Magyarországon, mint 2021 harmadik negyedévében. Összesen 322 millió tranzakciót bonyolítottak le hazai kibocsátású fizetési kártyával tavaly július elseje és szeptember vége között, több mint 40 millióval, közel 15 százalékkal többet, mint a megelőző negyedévben, amely az addigi legtöbb kártyás vásárlást hozta.

Korábban szinte alig lépte át a 250 milliót a tranzakciók száma.
Érdekesség azonban, hogy a vásárlások számával nem nőtt arányosan az értékük. A harmadik negyedévben nem egészen 2457 milliárd forint értékben vásároltak az ügyfelek, szemben a második negyedéves 2279 milliárd forinttal, azaz csak nagyjából 8 százalékos növekedést lehetett látni - írták.
Nőtt a külföldön lebonyolított vásárlások száma is, de messze nem olyan számottevően, mint a belföldieké: 29,5 millió tranzakciót hajtottak végre 365 milliárd forint értékben.
"Nehéz kiolvasni az adatokból, miért ugorhatott meg ilyen mértékben a tranzakciók száma. Egy részére magyarázattal szolgálhat például a tavalyi újranyitás és a május végén eltörölt kötelező maszkhasználat" - mondta a Világgazdaságnak Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője. Ez előidézhetett olyan felszabadultságot az emberek körében, hogy többet mozdultak ki, többször fogyasztottak éttermekben, kávézókban, és emellett többet költöttek a boltokban is.
Forrás: MTI
Kép: Pixabay/TheDigitalWay