SLÁGER FM

Balassi Intézetek szervezésében világszerte hangversenyekkel, tárlatokkal, előadásokkal és filmvetítésekkel emlékeznek az október 23-i eseményekre az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján.

Magyarország Bécsi Nagykövetsége és a Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Bécs szervezésében vasárnap a Theater Akzentben rendeznek megemlékezést, ahol Perényi János történész, Magyarország bécsi nagykövete mond ünnepi beszédet. Az 56-os szemtanúk részvételével tartott pódiumbeszélgetést a Délibáb Táncegyüttes műsora követi - közölte a Balassi Intézet csütörtökön az MTI-vel. A Collegium Hungaricum Belgrád rendezvénytermében Vicsek Károly vajdasági magyar filmrendező Szerb írók 56-ról című dokumentumfilmjét vetítik 24-én, majd pódiumbeszélgetés lesz 1956-ról.

A Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata a hétvégén a Festival of Freedom 1956-2016 című esemény keretében jazz- és népzenei koncertekkel, tánc- és bábszínházi előadásokkal várja a közönséget. A brüsszeli NATO Központ sajtóterületén október 24-én az 1956 - A szabadságért és a függetlenségért című kiállítással emlékeznek. A Balassi Intézet budapesti központjában október 27-én a Hajnalodik 1956-2016 című tárlat Czakó Zsolt, a kiállítás tervezője vezetésével látható. Társadalmi emlékezet címmel rendeznek tudományos konferenciát október 25-én a Bukaresti Magyar Intézetben román, magyar és lengyel kutatók részvételével, másnap a Kommunista propaganda a román és magyar filmhíradókban című filmet vetítik. Hungaricum Berlinben (CHB) a Memory Project 1956/2016 videoinstallációt mutatták be.

A Kairói Kulturális Tanácsosi Hivatal vetítéssorozatában 24-én A berni követ című film látható. A moszkvai Gulag Múzeumában emlékkonferenciát rendeztek magyar és orosz történészek részvételével. A Párizsi Magyar Intézetben A forradalom képekben címmel nyílik kiállítás.

MTI