TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Minden, amit 2022-ben olvastunk

2022-ben leginkább önismereti könyveket, krimit, romantikus műveket, szépirodalmi alkotásokat és gyerekkönyveket olvastunk. A legnagyobb változás a pszichológiai tematikájú művek előretörése jelentette, az elmúlt évekhez képest tovább erősödött a pozíciójuk, uralják a sikerlistákat.

Nem kevesebb mint tizenhat önismereti alkotás található 2022 ötven legsikeresebb alkotása között. A második legnépszerűbb kategória a szórakoztató irodalom kilenc művel, a harmadik helyen pedig a szépirodalom áll, hét ilyen alkotás található a legkeresettebbek között. Emellett még sokan keresték olvasták gyerekkönyveket, életmóddal és gyermekneveléssel kapcsolatos írásokat, ismeretterjesztő köteteket.

A Bookline kimutatása szerint egy szépirodalmi mű, Delia Owens Ahol a folyami rákok énekelnek című regénye lett a tavalyi év legnépszerűbb könyve. A zoológus végzettségű szerző debütáló írása 2018-ban jelent meg az USA-ban, 2019-ben első lett a New York Times Bestseller listáján, hazai megjelenése óta pedig már a magyar olvasók kedvence is. A titokzatos lápi lány történetét azóta már több mint 12 millió példányban értékesítették világszerte, nyáron láthattuk a könyvből készült filmet is.

A legkeresettebb könyvek listáján Dr. Máté Gábor legújabb írása lett a második, a Normális vagy a betegségek valódi okait mutatja be, miközben éles kritikákat fogalmaz meg világunkról. Máté Gábor további négy alkotása - A test lázadása, A család ereje, Szétszórt elmék, A sóvárgás démona - is sokak kedvence lett.

A népszerű klinikai szakpszichológus, író Orvos Tóth Noémi is két könyvét is sokan olvasták. Harmadik helyen végzett a Szabad akarat, az ötödik helyen pedig az Örökölt sors című műve. Utóbbi az elmúlt évek egyik legtöbbet eladott műve, a Bookline havonta megjelenő sikerlistáin is több mint három évig szerepelt.
Az önismereti könyvek táborát erősíti Edith Eva Eger A döntés című sikerkönyve, amelyben a magyar származású holokauszttúlélő, pszichológus saját történetét vetette papírra. Írásában útmutatót ad olvasóinak azzal a céllal, hogy „mindannyiunknak segítsen kiszabadulni saját elménk börtönéből.”

A pszichológiai írásokat a sikerlistán Náray Tamás Anyám szerint című regénye követi, ezzel a regény 2022 legkeresettebb magyar nyelven írt szépirodalmi műve lett. A Spanyolországban élő író, divattervező, festőművész személyes hangvételű, szókimondó kötetében családi történeteket tár az olvasók elé.

Ezek voltak tehát 2022 kedvencei, de hogy alakult a karácsonyi időszak?

A 2022-es év utolsó Bookline sikerlistájának első helyén ezúttal Dr. Máté Gábor Normális vagy című kötete szerezte meg, a második helyen az Ahol a folyami rákok énekelnek, a harmadikon pedig Dragomán György Adjuk meg a módját! című irodalmi főzőskönyv áll, így a hónap legnépszerűbb gasztronómiai írása lett.

A legkeresettebb szórakoztató mű Robert Galbraith A Koromfekete szív című krimije lett, az életrajzi írások közül pedig Matthew Perry Jóbarátok, szerelmek és az a Rettenet című visszaemlékezése érdekelt a legtöbbeket. Előbbi a Cormoran Strike-sorozat része, a népszerű szériát jegyző szerző neve mögött maga J. K. Rowling áll, utóbbiban pedig a Jóbarátok Chandlere ír függőségéről, betegségeiről és magányáról, bőségesen szólva sokunk kedvelt sorozatáról, a Jóbarátokról is.

Kedvelt alkotás lett a tavaly elhunyt Kossuth-díjas író Moldova György Ha meghalsz, veled mehetek? című műve, amely a szerző utolsó kéziratából készült. Műfajában kiemelkedő alkotás még a decemberi sikerlistáról az Olvasd a játékot! című kötet, amely a labdarúgás taktikai oldalát mutatja be. Nem meglepő módon felkerült a legkedveltebb könyvek listájára Dragomán György Adjuk meg a módját! című, a gasztronómia és az irodalom határmezsgyéjén egyensúlyozó alkotása, és több önéletrajzi alkotást is szívesen forgattunk, így Michelle Obama vagy Laár András visszaemlékezései is vásárlásra késztették az olvasás szerelmeseit. Az év utolsó hónapjában a pszichológiai írásokat és a szórakoztató alkotásokat keresték a legtöbben.

A 2022-es Bookline lista itt érhető el:

Minden, amit 2022-ben olvastunk

Forrás: Libri-Bookline Közlemény
Fotó: Pexels / Pixabay